Direkt naar het menu

Zelfbouw boxen


De op deze site vermelde persoonlijke ontwerpen (met tekst: © JeMeC) zijn uitdrukkelijk alleen voor "doe het zelf" bouwers. Het is niet toegestaan zonder toestemming op welke wijze dan ook deze ontwerpen te gebruiken voor commerciële doeleinden. Indien er interesse is voor een commerciële toepassing van een produkt, vul dan het contact formulier in.

Waarom zelf bouwen?

Redenen om te gaan zelfbouwen kunnen zijn:
Niet tevreden zijn met commerciële systemen; betere kwaliteit willen voor relatief minder geld; altijd al iets creatiefs willen doen; een nieuwe hobby willen; verzin het maar...
Bedenk wel dat zelfbouwen een hoop vrije tijd vergt, zeker als je zelf alles gaat uitwerken. Neem er dan ook ruim de tijd voor, ook professionele ontwerpers kost het soms 2 (!) jaar om een goed systeem te ontwikkelen.
Onthou altijd dat perfectie niet bestaat en dat elk voordeel z'n eigen nadeel heeft (wie zei dat ook alweer?).
Over het algemeen zijn er 2 stromingen in de zelfbouw-wereld: degenen die 'alleen' op hun gehoor afgaan, en degenen die 'alleen' zoeken naar technische argumenten.
Wat beter is? Over smaak valt niet te twisten, over kwaliteit wel. En kwaliteit is te meten, smaak niet.
Dus, je kiest voor je eigen gehoor of je kiest voor kwaliteit...

Naar boven

Z2: compact 2-weg systeem

De Z2Het ontwerp voor een compact systeem is ontstaan tijdens het bouwen van de Z3 luidspreker. Het moet toch mogelijk zijn een compacte luidspreker te maken die toch zeer goede prestaties levert??.
Voor dit ontwerp gelden de volgende eisen.
* Kast mag niet groot worden,
* Het lage kantel punt op -3dB op maximaal 50Hz of lager,
* Voldoende ruimtelijke/rondom weergave,
* Maximaal vermogen hoeft niet zo groot te zijn,
* 2-weg systeem, moet zowel los als in combinatie met een aparte subwoofer goed presteren.
De uitwerking:
De afmetingen zijn ca. 32 x 20 x 24cm. Het frequentiebereik op -3dB is van ca. 45Hz tot 20kHz.
Gebruikte speakers: tweeter Seas 27TFF; lage-toner Seas W15CY001. Keuze voor deze 2 speakers is gebaseerd op het feit dat de speakers afzonderlijk een ruime eigen weergave bereik hebben en daarom zeer goed samen in een 2-weg systeem bruikbaar zijn.

Frequentie karakteristiek en de filtering is zo afgestemd dat de weergave naast de nul-as ook zo vlak mogelijk blijft, voor een betere rondom weergave. De baspoort is gesplitst en bestaat uit 2 poorten parallel, het staat wel grappig en heeft als voordeel dat de lengte van de poort minder lang hoeft te zijn (wordt verdeeld).
Geïnteresseerd in de berekende frequentie/impedantie/fase en delay karakteristiek? Download het pdf bestand w15new-Z2.

Enkele voordelen van deze luidspreker zijn: zeer goed afstraal gedrag, zeer lage vervorming, uitstekende laag weergave ondanks kleine behuizing...
Wat de nadelen zijn? Dit zou de prijs kunnen zijn, een setje van 2 kost ca. 550 euro aan materiaal exclusief de afbouw. Een ander 'zwak' punt zou kunnen zijn dat-ie niet zo zwaar belastbaar is, maar daar is deze luidspreker ook niet voor bedoelt.

Lees ook de uitgebreide bouwbeschrijving.

Naar boven
 

Z3: goed 3-weg systeem

Z3 3-weg systeemDit ontwerp is ontstaan doordat er bij mij zelf een behoefte ontstond voor een setje (zeer) goede luidsprekers.
Gekozen is voor een 3-weg systeem, waarvan de woofer in een aparte bas-reflex behuizing zit en de midden en hoge toner in een gesloten behuizing, dit om de vervorming en ongewenste beinvloeding op elkaar zo laag mogelijk te houden.
De afmetingen zijn ca. 105 x 20 x 22cm. Het frequentiebereik op -3dB is van ca. 35Hz tot 22kHz.
Dit is een ontwerp wat aan de volgende eisen moest voldoen:
* Kast mag niet te groot in doorsnede worden, hoogte is minder van belang,
* Het lage kantel punt op -3dB op maximaal 40Hz of lager,
* Voldoende ruimtelijke/rondom weergave,
* Goed belastbaar, ook in een grotere ruimte,
Uitwerking:
De gebruikte speakers zijn: tweeter Seas T25CF002; middentoner Seas W15CY001; woofer Scanspeak 15W8530K.
De frequentie karakteristiek en de daarbij horende filtering is niet afgestemd op de nul-as, maar op +/-15' naast de hoofd as. Dit resulteerd in een betere rondom weergave, de frequentie karakteristiek is iets minder vlak op de nul-as maar de speaker klinkt wat beter op verschillende posities in de kamer.
Het ontwerp lijkt op een d' Appolito ontwerp, maar dit is het niet omdat de woofers niet hetzelfde weergave bereik hebben. Is cosmetisch wel leuk. De midden- en hoge-toner zitten in een aparte gesloten kast, gescheiden van de basspeaker die in een basreflex kast zit.
Geïnteresseerd in de berekende frequentie- en impedantie karakteristiek? Download dan het pdf bestand 3weg-paradox_Z3.
Zie hier voor de uitgebreide bouwbeschrijving van de Z3 luidspreker.
De voordelen van deze luidspreker zijn o.a.: zeer goed afstraal gedrag, goede belastbaarheid, zeer lage vervorming, uitstekende laag weergave ondanks kleine behuizing...
Er zijn weinig nadelen aan dit systeem verbonden, of het moet de prijs zijn die sommigen misschien afschrikt. Prijsindicatie per stuk: bijna 700 euro; dit is alle materiaal inclusief de filtercomponenten en het hout (MDF). Het moet dan nog wel in elkaar gezet en afgewerkt worden.

Naar boven

C1: goede sub-woofer

C1 SubwooferDeze sub-woofer is ontstaan als een aanvulling op verschillende systemen (zoals de Z2) om te voorzien in een sub-bas. In het ontwerp is er van uit gegaan dat deze sub-woofer actief wordt gefilterd.
Gekozen is voor een enkele woofer in een bas-reflex behuizing. De afmetingen zijn ca. 65 x 35 x 45cm. Het frequentiebereik op -3dB is van ca. 25Hz tot (maximaal) 250Hz.
De voordelen van de subwoofer zijn o.a.: zeer lage vervorming, zeer goede belastbaarheid, met actief filter een is 18Hz op -3dB haalbaar zonder hoge vervorming.
Ook dit systeem kent nadelen, de prijs ligt in de buurt van de 260 euro. Vanwege de wat grotere inhoud/afmetingen (bijna 100L) is een plaatsje niet altijd beschikbaar.

Naar boven

GV1 van Clofis

GV1 van ClofisDit is een ontwerp van J. Moushavi voor Clofis. Een goed 2-weg systeem voor een redelijke prijs.
De afmetingen zijn ca. 25 x 30 x 40cm. Het frequentiebereik op -3dB is van ca. 45Hz tot 20kHz.
Qua toepassing is deze luidspreker heel goed geschikt als een universele luidspreker die als een relatief kleine maar wel goede luidspreker in kleinere tot middelgrote ruimten.
Verwacht van deze box geen extreem diepe bas, maar de box komt toch nog verrassend laag, voldoende voor normaal 'huiskamer' gebruik.
De beste plaatsing van deze luidsprekers is niet te dicht in de hoek (vanwege de baspoort aan de achterzijde), en zodanig geplaatst (op een voet) zodat de tweeter zich ongeveer op oor-hoogte bevindt.
Zie ook de website met details en bouwvoorbeelden: www.clofis.nl Of download het pdf bestand Clofis-GV-1-ontwerp voor de bouw beschrijving.
Wat kost dit nou? Prijsindicatie is: ca. 360 euro per set van 2; dit is alle materiaal inclusief de filtercomponenten en het hout (MDF). Dan moet het nog in elkaar gezet en afgewerkt worden.

 

Naar boven

Froy III van Seas

Dit is een bestaand ontwerp van Seas, is gemaakt volgens het d' Appolito principe d.w.z. de tweeter wordt tussen 2 woofers in gemonteerd, dit wordt ook wel een M-T-M behuizing genoemd. De behuizing van de box is circa 45cm hoog, 18cm breedt en 21cm diep. Het frequentiebereik op -3dB is van ca. 50Hz tot 20kHz, het weergave bereik van 35Hz tot 24kHz.
Qua toepassing is deze luidspreker heel goed geschikt als een zeer hoogwaardige universele luidspreker, voor de wat kleinere tot middelgrote ruimten.
De sterke punten van deze box zijn dat deze een zeer goed (verticaal) afstraal gedrag heeft (ruimtelijk effect), een relatief lage resonantie frequentie heeft ondanks de kleine behuizing en geschikt is voor allerlei soorten muziek.
De beste plaatsing van deze luidsprekers is niet te dicht in de hoek (vanwege de baspoort aan de achterzijde), en geplaatst op een voet zodat de tweeter zich ongeveer op oor-hoogte bevindt.
Zie voor details en bouwvoorbeelden de website van Seas: www.seas.no
Of zie de pdf bestanden Froy_III_cabinet (bouwtekening behuizing), Froy_III_filter (wisselfilter) en Froy_III_measurements (meting frequentie karakteristiek).
Wat kost zo iets nou? Helaas maakt de dubbele woofer het nogal prijzig, de prijsindicatie is: ca. 650 euro per stuk (is inderdaad niet goedkoop!). Dit is inclusief alle materialen, uiteraard exclusief afwerking en het afbouwen. Of de luidsprekers de prijs waard zijn? Tja, meningen verschillen, maar ze klinken wel erg goed...

Nog vragen?

Heb je vragen? Stuur een gerust een email.
Op de pagina contact vind je meer informatie en een contactformulier.

Naar boven
English | Nederlands
Home |
Audio |
Achtergronden |
Fouten en fabels |
Technische uitleg |
Gehoor en techniek |
Interlink: einde fictie |
Luidspreker snoer |
Versterkers |
Componenten |
Luidsprekers |
Zelfbouw |
Tips voor zelfbouw |
De ideale box |
Zelfbouw Z2 |
Zelfbouw Z3 |
Zelfbouw C1 |
Elektronica |
Actief filter |
Versterker 300W |
Versterker 80W |
Diverse projecten |
Software |
Links |
FAQ |
Gewijzigd |
www.the-paradox.nl
Perfectie bestaat (niet)
© JeMeC - Laatste wijziging: 21-02-2008 20:30:51 - webdesign by MeiRieM